Żywienie koni w okresie roztrenowania.

Tekst: Martyna Kaczmarek

Foto: Paulina Dudzik-Deko

Po intensywnym sezonie zarówno jeźdźcy, jak i ich konie zasługują na odpoczynek. Okres roztrenowania jest korzystny dla wszystkich koni – tych startujących na najwyższym poziomie  i tych, które startują na niższych szczeblach, niezależnie od uprawianej dyscypliny. Pomaga zregenerować organizm oraz psychikę, by z nowymi siłami wrócić do pracy. Nie jest to jednak czas błogiego lenistwa – do roztrenowania trzeba się starannie przygotować, dlatego warto odpowiednio wcześnie ułożyć plan treningowy i uwzględnić zmiany w diecie.

Zwykle zawodnicy planują przerwy w intensywnych treningach podczas ustalania kalendarza zawodów na dany rok, tak by pogodzić najważniejsze w swojej dyscyplinie starty z czasem odpoczynku dla rumaków. Czas trwania końskich wakacji to zwykle od 3 do 7–8 tygodni i odbywa się 1–2 razy do roku. W przypadku stajni niedysponujących halą często roztrenowanie trwa od jesieni aż do wiosny.

Jak powinno przebiegać roztrenowanie?

Pierwszą bardzo ważną sprawą, o której należy bezwzględnie pamiętać, jest fakt, że koń w stałym treningu nastawiony jest na regularny intensywny wysiłek. Nie możemy z dnia na dzień odstawić go od pracy. Stopniowe zmniejszanie wysiłku zagwarantuje, że koń w łagodny sposób przystosuje się do nowego „trybu pracy”. Planując roztrenowanie, warto rozpisać dokładny plan treningowy – z góry określona liczba tygodni roztrenowania pozwoli określić liczbę dni potrzebnych na obniżenie intensywności pracy, długość fazy właściwego odpoczynku (niektórzy preferują zupełny brak pracy, inni lekką pracę pod siodłem czy na lonży) oraz powrót na wysokie obroty.

Więcej w najnowszym numerze Koni i Rumaków.

Shopping Cart
Przewiń do góry