HODOWLA I CHÓW
Żywienie koni zimą

Tekst: lek. wet. Alicja Iwaszko-Simonik
Foto: Paulina Dudzik

Zywienie_koni_1.jpgŻywienie koni należy dostosować do wieku, intensywności wykonywanej pracy oraz warunków i temperatury otoczenia. Powinno ono zaspokajać rzeczywiste potrzeby zwierzęcia. Większość koni w okresie zimy wykonuje tzw. pracę lekką, jednak należy pamiętać, że w czasie mrozów zwierzęta te potrzebują dodatkowej energii w celu utrzymania wewnętrznej temperatury ciała.

 

 

Zasada ta dotyczy zwłaszcza koni długo przebywających na wybiegu, narażonych na niekorzystne warunki atmosferyczne. Zbyt skąpe żywienie spowoduje wychudzenie i wyniszczenie organizmu. Przesadne zwiększenie dawki pokarmowej nie dostarcza dodatkowej energii, co może doprowadzić jedynie do zapasienia i być przyczyną wielu chorób. Racjonalne żywienie koni ma związek ze specyfiką budowy ich układu pokarmowego. Spośród wszystkich zwierząt gospodarskich przewód pokarmowy koni jest najkrótszy. Jednokomorowy żołądek cechuje się niedużą pojemnością (od 6 do 15 litrów) w porównaniu do masy ciała. Budowa tego organu określa ilość paszy, jaka może być pobrana przez zwierzę. Nie należy zapominać, że koń jest zwierzęciem trawożernym i ten typ pokarmu jest dla niego najodpowiedniejszy. Niestety, podczas srogich zim trawa w postaci siana nie jest w stanie zaspokoić jego potrzeb energetycznych oraz zapewnić mu potrzebnych witamin i minerałów. W przypadku zwiększonego zapotrzebowania energetycznego i witaminowo-mineralnego do dawki pokarmowej należy włączyć paszę treściwą w postaci ziaren zbóż lub gotowych mieszanek paszowych oraz innych suplementów żywieniowych.

Zima to także ważny okres dla sportowców, ich koni oraz dla hodowców. W tym czasie odbywają się zawody halowe – zarówno w skokach, jak i w ujeżdżaniu. Duży wysiłek fizyczny, stres związany z transportem i zawodami oraz niekorzystne warunki pogodowe sprawiają, że nasze rumaki tracą dużo energii. W celu rekompensacji musimy o konie odpowiednio zadbać. Należy dołożyć wszelkich starań, aby zapewnić sportowym koniom jak najlepsze warunki, rozważnie zaplanować plan treningowy oraz program żywieniowy.

Pod koniec zimy hodowcy przygotowują swoje klacze i ogiery do zbliżającego się sezonu rozrodczego. Istotne jest, aby utrzymać je w dobrej kondycji, unikając zapasienia, stosując prawidłowo zbilansowane żywienie. Przełom roku ma również olbrzymie znaczenie dla roczniaków, gdyż jest to pierwsza zima w ich życiu, którą spędzają samodzielnie, bez opieki matek. W tym okresie indywidualne dostosowanie dawki pokarmowej dla roczniaka odgrywa ważną rolę. Niestety, nie wszystkim dopisuje apetyt na skutek stresu spowodowanego odsadzeniem i zmianą otoczenia. Zimą, oprócz zwiększonego zapotrzebowania na energię w postaci węglowodanów i tłuszczów, wzrasta również potrzeba dostarczenia białka, składników mineralnych i witamin. W okresie, gdy brakuje zielonych pastwisk, powinniśmy zapewnić zwierzętom w pełni zbilansowaną dietę. Można samodzielnie stworzyć mieszankę odżywczą poprzez odpowiedni dobór pasz treściwych i objętościowych.

Więcej o tajnikach żywienia koni zimą przeczytasz w styczniowym numerze "Koni i Rumaków".