Żywienie koni sportowych – skoki

Tekst: mgr inż. Dominik Ast
Foto: Katarzyna Boryna

Zywienie.jpgDzikie konie spędzają większość swojego czasu, pasąc się, instynktownie wybierając miejsca i rodzaj pokarmu, jaki przyjmują, aby uzupełnić wszelkie możliwe braki i zapewnić sobie zbilansowaną dietę. Konie udomowione, mimo iż wiodą komfortowe życie u właściciela, są od niego zależne w kwestiach związanych z żywieniem. Skład pokarmu, godzina żywienia, a nawet jego sposób zadawania paszy mają ogromne znaczenie, zwłaszcza w przypadku koni sportowych, regularnie poddawanych ciężkiemu wysiłkowi.

Widoczne jest to zwłaszcza w przypadku koni biorących udział w konkursach skokowych. W trakcie zawodów konie są poddawane nieregularnemu obciążeniu, a potężny wysiłek skokowy przeplatany jest krótkimi sprintami. Podstawowa „cegiełka" energetyczna organizmu, zwana ATP, ulega intensywnemu spalaniu, a stężenia kwasów tłuszczowych i wyrzut insuliny zmieniają się zależnie od rodzaju diety konia. Ze względu na relatywnie krótki czas wysiłku konie muszą mieć dostęp do pokarmu, z którego energia będzie szybko uwalniana i łatwo przyswajana.

Przez lata wśród wielu hodowców i trenerów utarł się stereotyp, że najlepszy sposób na zapewnienie źródła energii u konia sportowego stanowi dostarczenie większych ilości pasz bogatych w węglowodany, tj. owsa czy kukurydzy. Jednak oparciu opierając się na dzisiejszej wiedzy nie jest to takie oczywiste. Oprócz węglowodanów konieczne jest dostarczenie wysokiej jakości włókien i tłuszczów.

Szwajcarscy naukowcy porównali stosowane w trakcie zawodów diety, mierząc parametry koni i oceniając, które diety były najkorzystniejsze dla zwierząt. Według ich danych, przeciętna dieta konia biorącego udział w konkursach skokowych zawierała:

• ok. 7 kg błonnika/dzień,

• ok. 3 kg koncentratu paszowego.

Zwrócono również uwagę na fakt, że konie były ostatni raz karmione minimum 6 godzin przed pierwszą rundą, a ponad jedna trzecia miała dostęp do siana i wody między występami. Zmierzone po wysiłku poziomy insuliny i cukru we krwi sugerowały, że pasze bardzo bogate w skrobię nie są najlepszym źródłem pokarmu dla koni pracujących krótko i intensywnie. Eksperci oceniają, że dobór odpowiednio zbilansowanej diety, o określonych parametrach zawartości białka, tłuszczu i błonnika jest konieczny i równie ważny jak zapewnienie szybko przyswajalnych substancji, które spalane na bieżąco dają energię i siłę koniom biorącym udział w intensywnym sporcie.

Więcej przeczytasz w sierpiowym wydaniu miesięcznika "Konie i Rumaki".